BİLİM ÜSKÜDAR

  • Kategori

    Sosyal Projelerimiz

  • Proje Durumu

    Tamamlanan Projeler

  • Yapım Yılı

    2016

  • Mahalle Adı

    ÜNALAN

BİLİM ÜSKÜDAR

Adres: Ünalan Mah. Ünalan Cad. No: 15 Üsküdar/İstanbul

ÜSKÜDAR BİLİM MERKEZİ KOMPLEKSİ

Üsküdar Bilim Merkezi, farklı yaş gruplarından farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirme amacıyla kurulmuştur.  Bilim ve teknolojinin önemini toplum gözünde artırmayı hedefleyen; deneysel ve uygulamalı etkinlikler içeren, ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye teşvik eden,   Üsküdar Bilim Merkezi ziyaretçilere aktif şekilde gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneyebilecekleri dinamik ortamlar sunmayı planlamaktadır. Bu bağlamda bireylere günlük olaylara bilimsel bir bakış açısıyla yaklaşabilme, yaratıcı düşünme becerilerini geliştirebilme özelliklerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Üsküdar Bilim Merkezi’nin aşama aşama aşağıdaki plan dâhilinde hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.  

  • Planetaryum: Güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonu 14 metre çapı ve yüksek çözünürlük değeri ile ülkemizin en iyi planetaryumu olma hüviyetine sahiptir. Uzay ve Astronomi alanında verilecek birçok eğitim ve deneyimin tamamlayıcı unsuru olarak hayata geçecek olan Üsküdar Bilim Merkezi Planetaryumu bu özelliği ile Türkiye de bir ilk olacaktır.
  • Uygulamalı Atölyeler: Astronomi, Havacılık ve Uzay Atölyesi, Teknoloji – Robotik Kodlama Atölyesi, Matematik Atölyesi, Doğa Bilimleri Atölyesi, Parçalara Ayır Atölyesi, Geri Dönüşüm Atölyesi olmak üzere toplam 7 farklı temada birçok atölye ile ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilere belirli bir müfredat eşliğinde eğitim verilecektir.
  • Sergi Alanları: Robotik ve Otonomi, Havacılık ve Uzay, Otomotiv, Enerji, Tarım, İletişim, Finans, Tıp Teknolojileri temalarına sahip etkileşimli sergilerden oluşmaktadır. Bunun yanında geçici sergi alanı ile yıl içerisinde ülkemizde ve dünya da farklı temalarda ki sergiler bilim merkezinde ziyaretçilerle buluşturulacaktır.
  • Girişim Merkezi: Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın Üsküdar Bilim Merkezinde hayata geçirdiği Girişim Merkezi, yerli teknoloji girişimlerinin doğmasına, büyümesine ve dünya pazarına açılmasına yardımcı olarak bu eylemlere altyapı,  ustalık desteği sunmaktadır.

Üsküdar Belediyesi tarafından bina yatırımı tamamlanan Üsküdar Bilim Merkezi gerek Planetaryum büyüklüğü, sergi alanı, potansiyel ziyaretçi ve içerik çeşitliliği açısından ülkemizin en kapsamlı Bilim Merkezi olma özelliğine sahiptir. Ayrıca İstanbul’un yatırım değeri en yüksek Bilim Merkezi olacak yapı, turistik değeri ile ülkemizin bilim alanında dışa bakan yüzü olması planlanmaktadır. Üsküdar Belediyesi gerçekleştirdiği yatırımının büyüklüğü ölçeğince bu merkezin etkin ve verimli bir şekilde donatılması adına bu alanda ülkemizin en yetkin kurumu olan TÜBİTAK ile işbirliğine gitmiştir. Bu işbirliği çerçevesinde Bilim Merkezi’nin açılışı,  büyüklüğü ve kapsamı göz önüne alınarak bölümler halinde gerçekleştirilecektir. Merkezin açılış takvimi aşağıda belirtilmiştir;

  • 1. Açılış: Planetaryum, Astronomi ve Uzay Bilimleri Atölyesi ve Geçici Sergi Alanı açılışını kapsamaktadır. Öngörülen açılış tarihi Mayıs 2018’dir.
  • 2. Açılış: Açılışı yapılan Planetaryum ile birlikte sabit sergiler, uygulamalı atölyeler ve geçici sergilerin bir bölümünü kapsamaktadır. Öngörülen açılış tarihi Kasım 2018’dir.
  • 3. Açılış: Tesisin tüm alanları ile birlikte sergilerin ve uygulamalı atölyelerin tamamının açılışını kapsamaktadır. Öngörülen açılış tarihi Şubat 2019’dur.

Bu açılış takviminin haricinde, alanında ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile işbirliği yapan Üsküdar Belediyesi; Bilim Merkezi konseptini tamamlayıcı olan Deneyap Teknoloji Atölyesini ve Girişim Merkezini mevcut tesiste hayata geçirmiştir.

Üsküdar Belediyesi Deneyap Teknoloji Atölyesi Teknolojinin Yıldızlarını Seçme Programı;  ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik hizmet vermektedir. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, çağrı duyurusuna çıkmış ve gelen başvurular üzerinden yaptığı değerlendirmeler sonucunda ilk eğitim sınıflarını oluşturmuştur. Teknoloji takımlarına seçilen öğrenciler Üsküdar Bilim Merkezi Deneyap Teknoloji Atölyesinde eğitimlere katılmakta, projeler yapmakta, ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlanmaktadırlar. 3 yıllık ücretsiz eğitim sürecinde çeşitli eğitimler verilerek oluşturulacak proje takımları, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ekipman, altyapı, teknik danışmanlık ve seyahat desteklerinden yararlanarak ulusal ve uluslararası yarışmalara katılabilecekler. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın Teknolojinin yıldızlarını seçme programı her yıl 1 kez açılmakta olup, önümüzdeki ilk başvuru dönemi Şubat 2018’de www.turkiyeteknolojitakimi.org adresinden açıklanacaktır.

Üsküdar Bilim Merkezinde Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile hayata geçirilen Girişim Merkezi, her aşamadaki teknoloji girişimlerini desteklemek üzere kurgulanmış ve yerli teknoloji girişimlerinin doğmasına, büyümesine, dünya pazarına açılmasına yardımcı olacak 3 destek programına (Ön Kuluçka Programı, Kuluçka Programı, Hızlandırma Programı) sahip bir şekilde tasarlanmıştır. Merkezde girişimcilerin sürdürülebilir bir iş kurmalarını sağlamak için gerekli alt yapı desteklerinin yanında, onlara bu zorlu yolun engellerini aşmalarında yardımcı olacak, yön gösterecek bir ortam sunuyoruz. Bu kapsamda başarılı girişimcilere sunulan destekler; Ofis Alanı, Uzman Desteği, Teknik Danışmanlık, Ustalar, Odak Teknoloji Kümeleri, Eğitim alanlarındadır.  Detaylı bilgi ve başvuru  www.t3gm.org sitesinden sağlanmaktadır.