Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Hizmetleri

Geçici Hayvan Rehabilitasyon Merkezi

Üsküdar Belediyesi Geçici Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi; 1 kedi tedavi birimi, 1 enfeksiyonlu tedavi ünitesi, sokak köpeklerinin tedavi ve bakımlarının yapıldığı üniteler, kanatlı hayvan tedavi ünitesi, ameliyathane, röntgen, kan sayım cihazı, ultrason, göz ve kulak operasyon birimi, hayvan taşıma araçları ve misafir bekleme odasından oluşmaktadır. Rehabilitasyon merkezimizde misafirlerimizin kaldığı yaşam alanlarında doğalgaz sistemi yapılmış olup kış aylarında 60 derecede çalıştırılmaktadır.

Tedavi merkezimiz, 150 köpek, 100 kedi, 50 kanatlı hayvan ve çeşitli kemirgenleri misafir edebilecek kapasitededir. Üsküdar ilçesinden alınan sokak hayvanlarının tedavi ve bakımları burada yapılmakta, tedavi sonrası alınan bu hayvanlar bölgelerine bırakılmaktadır.

Merkezimizde ayrıca, halk sağlığını koruma ve çevre sağlığını temin etme amaçlı çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütülmekte ve sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Yıl içerisinde okullardan gelen öğrenciler için farkındalık gezileri düzenlenmekte; hayvan sevgisi bilincinin aşılanması için atölye çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Merkezimize katkı sağlamak isteyen gönüllüler, “Üsküdar Gönüllüsü” olarak haftanın belirli günlerinde bu çalışmalara destek olabilmektedir.

Ameliyat, kısırlaştırma ve diğer operasyonlar Veteriner Hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sizler de bu canlara sıcak bir yuva olmak isterseniz merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

Çalışma Saatleri: 08.30-17.00 saatleri arasındadır.

Ziyaret Saatleri: 10.00-15.30 saatleri arasındadır.

 

13.08.2024 Tarih ve 32751 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Hayvanları Koruma Kanunu Dair

Uygulama Yönetmeliği

 

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 5 inci, 6 ncı, 10 uncu, 13 üncü, 15 inci, 17 nci ve 19 uncu maddelerine, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 7 nci, 9 uncu ve 11 inci maddelerine ve 28/8/2003 tarihli ve 2003/6168 sayılı Bakanlar Kurulunun Kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesinin 12 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

 Yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları

 

MADDE 7- (1) Yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanları 5199 saylı Kanun hükümlerince toplatmak suretiyle çalışma izni alarak kurmuş oldukları hayvan bakımevlerine getirmek.

b) Hayvan bakımevine gelen hayvanları Bakanlıkça oluşturulan veri tabanına kaydederek müşahede altına almak, hayvanların rehabilitasyonlarının yapılmasını müteakip hayvanları bakımevinde barındırmak veya sahiplendirmek.

c) 5199 sayılı Kanunun 13 üncü maddesini uygulamak.

ç) Sahipsiz köpeklere ilişkin yürütülen iş ve işlemlerde popülasyonun sorun yarattığına belediye meclisinde karar verilmesi halinde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesinin 12 nci maddesini uygulamak.

d) Hayvan bakımevinde bulunan hayvanlardan sahiplendirilmeye uygun olanların sahiplendirilmesi için kampanyalar düzenlemek, yerel yönetim ilân panoları ile yerel yönetimin internet ortamı ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapmak.

e) Sahipsiz hayvanların beslenmesi amacıyla, bölgesinde bulunan resmi kurum yemekhanesi, otel, konut, lokanta, işyeri, fabrika ve benzeri yerlerin sahiplerinin uygun görmesi halinde işletmelerinde, konutlarında ve mutfaklarında oluşan hayvan beslemeye elverişli besin maddelerini toplamak.

f) Hayvan bakımevlerinden sahipsiz kedi ve köpek sahiplenmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler için Sahipsiz Hayvan Edinme Formunun doldurulması ve formun, sorumlu veteriner hekim tarafından onaylanması suretiyle Bakanlık sistemine kaydedilmesi ve hayvan pasaportunun oluşturulmasını sağlamak.

 

Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması

MADDE 15- (1) Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:

a) Yerel yönetimlerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.

b) Yerel yönetimler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tabi tutulmaları sağlanır.

c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, hayvan bakımevlerine nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için gerekli önlemler alınır.

ç) Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yaparak bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir.

d) Sahipsiz hayvanlara yönelik yakalama işlemleri, kafes, ağ veya yakalama sopasıyla yapılabilir. Uyuşturucu tüfek veya üfleme aparatı uygulamaları ile yakalama veteriner hekim koordinasyonu altında yapılır.

Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakılması

MADDE 16- (1) Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre hayvan bakımevlerinde bakılır:

a) Toplama ve hayvan bakımevlerine nakil esnasında alınan gerekli önlemlere rağmen ölen sahipsiz hayvanlar derhal diğerlerinden ayrılır ve yerel yönetimce belirlenmiş yerde açılmış derin çukurlara kireç ile gömülerek üzeri toprak ile kapatılır veya Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesince bertaraf edilir.

b) Hayvan bakımevlerine getirilen hayvanların mikroçip kontrolleri yapılır ve sahipli olduğu tespit edilenler yirmi dört saat içerisinde ilgili il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğüne bildirilir.

c) Sahipsiz hayvanlar Bakanlıkça oluşturulan veri tabanına kaydedilir ve sağlık açısından ön muayeneden geçirilerek müşahede yerlerine üremelerini önleyecek şekilde yerleştirilir.

ç) Ön sağlık muayenesinde gebelikleri tespit edilen hayvanlar kısırlaştırılmadan kaydedilerek ayrı bölümlere alınır. Hayvan sağlığına zarar vermeyecek ve cenin oluşumunu tamamlamamış şekildeki gebelikler sonlandırılır.

d) Sahiplendirilmeye uygun olan hayvanlar rehabilite edildikten ve gerekli tıbbî müdahaleleri yapıldıktan sonra sahiplenme talebinde bulunan ve 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelikte öngörülen şartları taşıyan kişilere sahiplendirilir. Hayvan bakımevleri sahiplendirme için bağış veya ücret talep edemez.