ÜSKÜDAR’DA AFETLERE DİRENÇ PANELİ DÜZENLENDİ
KENTAŞ Genel Müdürü Nazım Akkoyunlu:
“Adımlarımızı sağlam ve hızlı bir şekilde atmaya çalışıyoruz. Dönüşüm süreci sadece bina dönüşümü demek değildir, biz burada yeni yaşamlar oluşturmaya çalışıyoruz”
Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen "Afete Dirençli Üsküdar" paneli, afetlere karşı bilinçli ve dirençli bir kent oluşturma yolunda önemli bir adım olarak gerçekleşti.
Burak Çatıloğlu moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Prof. Dr. Himmet Karaman, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İnşaat Yüksek Mühendisi Başak Boduroğlu Yazıcı ve KENTAŞ Genel Müdürü Nazım Akkoyunlu gibi alanında uzman isimler bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Etkinliğe, Üsküdar Belediye başkan yardımcıları, belediyenin farklı birim müdürlükleri, gönüllü sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye personeli ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Panelde, afet risklerinin azaltılması, kentsel dönüşüm projeleri, tarihi yapıların korunması ve Üsküdar’ın afetlere hazırlık planları gibi önemli konular masaya yatırıldı.
Panelde konuşan KENTAŞ Genel Müdürü Nazım Akkoyunlu, Üsküdar’da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi ve İBB ile imzalanan hızlı tarama protokolü, Üsküdar Yenileniyor gibi uygulamalara değindi.
Üsküdar Yenileniyor kapsamında 770 başvurunun olduğunu ve hepsine geri dönüş yapıldığını kaydeden Akkoyunlu, 700’ü aşkın hak sahibiyle imza süreçlerinin devam ettiğini aktardı.
“Geçen 25 yılda hızlı bir dönüşüm yaşanmadı”
Üsküdar’daki dönüşüm oranında geçen 25 yılda hızlı bir dönüşüm sürecinin yaşanmadığının altını çizen Akkoyunlu, ‘’Adımlarımızı sağlam ve hızlı bir şekilde atmaya çalışıyoruz. Dönüşüm süreci sadece bina dönüşümü demek değildir, biz burada yeni yaşamlar oluşturmaya çalışıyoruz. Sadece bina yenilemiyoruz -aslında öncelikle kültürel dönüşüme ihtiyacımız var- biz buralarda bir kent, yeni bir hayat kurmaya çalışıyoruz. Yeşil alanıyla kreşiyle, sinemasıyla tiyatrosuyla bir birliktelik kurmaya çalışıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Himmet Karaman, Üsküdar’da olası afet senaryoları ve HAZTURK yazılımı aracılığıyla yapılan risk analizlerini, Üsküdar için tehlike deprem haritalarını paylaştı.
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise deprem kayıp risklerini azaltma önerilerini anlattığı sunumunda, afet kayıplarını azaltmak için yerel yönetimlerin ve toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Üsküdar’daki tarihi yapıların korunması ve restorasyonu üzerine bilgi veren İnşaat Yüksek Mühendisi Başak Boduroğlu Yazıcı, tarihi yapıların afetlere karşı dayanıklılığını sağlama çabalarını dile getirdi.
Panelin sonunda gerçekleştirilen soru-cevap oturumunda, katılımcılar Üsküdar’daki afetlere hazırlık ve kentsel dönüşüm süreciyle ilgili merak ettikleri soruları uzman konuşmacılara yöneltti. Uzmanlar, katılımcıların sorularını yanıtlayarak, afetlere dirençli bir kent oluşturma yolunda atılacak adımlar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.