“MAHALLE BULUŞMALARI”MIZIN İKİNCİSİNİ ZEYNEP KAMİL MAHALLEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİK

Başkanımız Sinem Dedetaş:

“Biz 1 Nisan’ı milat belirledik. Hiçbir komşumuzun hakkının diğerine geçmeyeceği uygulamalara imza atmak üzere bir prensip kararı aldık”

“Kentsel dönüşüm konusu titiz yürütülmesi gereken bir konu”

İSTANBUL - Üsküdar’ımızda “Mahalle Buluşmaları”mızın ikincisini Zeynep Kamil Mahallemizde gerçekleştirdik.

İBB Şehir Tiyatroları Kerem Yılmazer Sahnesi’nde gerçekleşen mahalle buluşmamıza, başkanımız Sinem Dedetaş’ın yanı sıra, başkan yardımcılarımız Nazım Akkoyunlu ve Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin ile mahalle sakinleri katıldı.

Vatandaşların yoğun ilgisi arasında salona alkışlarla giren Başkan Dedetaş, iyi giden bütün süreçler dolayısıyla tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Kentsel dönüşümün genel bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Dedetaş, “Geldiğimizden bu yana, özellikle seçim döneminde ruhsatlar konusunu sıkıca takip ettik. Biz 1 Nisan’ı milat belirledik. Hiçbir komşumuzun hakkının diğerine geçmeyeceği uygulamalara imza atmak üzere bir prensip kararı aldık.” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM TİTİZ YÜRÜTÜLMESİ GEREKEN BİR KONU”

Belediyeyi devraldıktan sonra yaptıkları incelemelerde bazı uygulamaların “hak” bazlı yapılmadığını fark ettiklerini vurgulayan Dedetaş, “Kentsel dönüşüm konusu titiz yürütülmesi gereken bir konu. En son bugün aldığımız kararlarla kent içindeki şantiyelerin bir rehberini çıkardık. İmar, bina uygulamalarında, çıkmalar, yırtıklar dediğimiz süreçler tamamen netleşmiş durumda. İnisiyatif alınması gereken noktalarda Kent AŞ’yi güçlendiriyoruz. Söz verdiğimiz gibi vatandaşla müteahhit arasında bir köprü kurma görevini başlatmış oluyoruz. Mevcutta bulunan ya da yeni başlayacak projeleriniz ile ilgili sizlerin lehine karar vermek üzere Kent AŞ. her zaman yanınızda olacak. Bir danışman firma gibi, ücretsiz bir şekilde Kent AŞ’ye süreçleri danışabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

“DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK ALT YAPI ÇALIŞMALARINI HAZIRLADIK”

Zeynep Kamil Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümle ilgili zorluklardan bahseden Dedetaş, “800 metre kare” prensibinin geçerli olduğunu dile getirdi. Dönüşümü hızlandıracak alt yapı çalışmalarını hazırladıklarını aktaran Dedetaş, “Belediye olarak  sizden taraf olmak üzere bir danışman rolü oynayacağız.” diye konuştu.

Ada dönüşümünü teşvik edici projeler yapmalarının gerekliliğine değinen Dedetaş, “Diğer türlü müteahhit iştahlanıyor ama kentte ne kimlik, ne de sosyal donatı kalıyor. Mahalle kültürünü güçlendirecek alt yapıları oluşturmamış oluyoruz. Önceliğimiz bizim güvenli binalarda yaşayabilmemiz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Yardımcımız Nazım Akkoyunlu ise artı bir kat meselesinin kendilerinden önceki dönemde yürürlüğe girdiğini, ancak sürecinin tamamlanamadığını anımsattı.

Akkoyunlu, “Yanınızda birleştirebileceğiniz bir parsel yoksa ve 800 metre kareyi bulamıyorsa parseliniz yürürlükte olan plan notuna göre bu hakkı kullanamıyorsunuz. Sürecin devamında, bu uygulamanın nasıl işlediğini gördükten sonra birtakım çözümler üretmek mümkün. Biz bu süreci vatandaşa en uygun çözüm üretecek şekilde, ada ada çalışarak, kim yararlanabiliyor, kim yararlanamıyor bakacağız. Bu şekilde bir süreç yürüteceğiz.” dedi.

“ÜSKÜDAR TARİHİ ALANLARIN YÜZDE 47’SİNE SAHİP”

Dönüşümün öncelik olduğunu ancak kültürel mirasın bu dönüşümden etkilenmemesi gerektiğini kaydeden Başkanımız Dedetaş, şöyle devam etti:

“Kültürel mirası görünür kılmak gerekiyor. Binaların arasında kaybetmek, bir anlamda kültürü ve kenti yok etmek oluyor. Üsküdar’ı sadece kentsel dönüşüm olarak değil, turizm olarak da düşünmek gerek. Seçim vaatlerimizden biri ilçedeki turizmi, özellikle inanç turizmi noktasında canlandırmaktı. Üsküdar, İstanbul genelinde tarihi alanların yüzde 47’sine sahip. Ama turistten faydalanma noktası çok düşük. Sultanahmet günde bin dolar kazanırken, burası 4 dolar kazanıyor. Burada bir katma değer kaybı var; biz onu tekrar geri getirmek istiyoruz. Bu anlamda yapılaşırken buna da dikkat etmemiz lazım. Eserlerin önünü kapamamak, aksine açmak ve görünür kılmak önemli. Bu Üsküdar’ı da kalkındıracak nokta.”

“ŞİMDİ HİZMET ZAMANI”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan “İcra”nın kıymetini öğrendiğini belirten Dedetaş, “Eğer doğru icra yapılırsa bu karşılığını buluyor. Biz de aynı sorumluluğu hissediyoruz. CHP’den seçilmiş bir belediye başkanı olarak, seçildikten sonra iki başkanımızın da yaptığı gibi, siyaseti bir kenara koyup icraata yönelmemiz lazım. Oy verdi, vermedi diye hizmet götürmemek olmaz. Ekrem Başkanımız bunu her zaman çok güzel ifade ediyor. Bizler de kendisiyle 5 yıl çalıştık. Hatta aramızda Beylikdüzü’nden bu yana kendisine yol arkadaşlığı yapmış çalışma arkadaşlarımız var. Başkanımızdan bunu gördük. Seçim bitti, siyaset bir kenara konuldu. Şimdi hizmet zamanı. Oy verdi, vermedi diye bakmaksızın seçilmiş olduğumuz yerlere hizmet vereceğiz.”

“SAHİL BANDINI RAHATLATMAK İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ VAR”

Denizcilik, amatör denizcilik ve deniz ulaşımını güçlendirmek için başlattıkları çalışmaları anlatan Dedetaş, “Deniz ulaşımını, özellikle sahil bandını rahatlatmak için bir takım çözüm önerilerimiz var. Onlar olgunlaşıyor. Amatör denizciler için kıyıların yapılması denize kavuşulan noktalarda çalıştığımız alanlar. Metruk vaziyette olan sahil alanları, (büyükşehrin düzenlediği yerlerden bahsetmiyorum) daha çok Çengelköy ağırlıklı bazı çalışmalar yapıyoruz. Sahil bandında hem güçlendirme hem de peyzaj çalışmalarımız var. Salacak’ın altında küçük balıkçı koyumuz var. Oranın düzenlenmesi ve kamusal alan olarak tekrar planlanması gündemimizde.” dedi.

Sinem Dedetaş, kadın farkındalığının sözle değil, gerçek icraat ile yapılabileceğini söyleyerek, ”Sosyal alanların tamamında kadınlara yönelik, istihdama yönelik kamusal alanları yapma konusunda adım attık. Hukuka aykırı devredilmiş alanlarımızı meclis kararıyla geri aldık. Bunların tamamında hukuki süreçler yürümekle birlikte kamusal alan, kadın, çocuk, yaşlı, bakım merkezleri, emekli lokalleri gibi planlamalarımızı yapıyoruz. Prestij mahalleler konusunda rota çalışmalarımız var. Turizm ve inanç rotaları olmak üzere 2 rota oluşturmuştuk. Bir tanesi de Mimar Sinan rotasıydı. Turizm masalarıyla geliştiriliyor bunlar şu anda. Böylelikle tarihi eserlerimizin olduğu merkez mahallemizde bu rotaların belirlenmesiyle prestij mahallelere dönecek. Kenti iyileştirme noktasında mahallelerde refüj, kaldırım düzenlemeleri yapılacak.” diye konuştu.

“GÜZELTEPE’DE BİR YAŞAM VADİSİ PROJEMİZ VAR”

“Kaliteli Yeşil Alan” planlamasıyla ilgili bilgi veren Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin da yeşil alanlarla ilgili çalışmalarının bütüncül olarak, 33 mahalleye olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

“Birlikte çalıştığımız uluslararası organizasyonların getirdiği bir kural var; 10 dakika içerisinde bir yeşil alana ulaşma özgürlüğü. Esas kriterimiz bu. Yaptığımız iş Üsküdar’ı bütüncül ele almak. Mevcut parklarımız var. Büyükşehrin denetiminde olan parklar var. Biz onları büyükşehirin parkı olarak görmüyoruz, hepsini beraber olarak ele alıyoruz. Projeler tasarım aşaması bitmeden söylemeyi uygun görmüyorum ama; Güzeltepe’de bir yaşam vadisi projemiz var. Botanik bahçesi projemiz var. Yeşil alanlarla ilgili çalışmalarımız var. Herkesin emin olmasını istirham ediyorum; iyi bir Üsküdar, yeşili ve çevresi ile oluşturacağımızı düşünüyoruz. Validebağ korumuz var. O da çok kıymetli bir alan. Geçtiğimiz 5 yıllık dönemde de korudaki arkadaşlarla çalışmıştık, şimdi de devam ediyoruz. Ciddi bir ekosistem koruma alanı olarak hem Üsküdarlıların kullanımına, hem de yeşil alan örneği olarak da dünya literatürüne girecek bir alan olmasını hayal ediyoruz.”